Miért fontos egy weboldal gyorsasága?

Mi függ a gyorsaságtól?

 – A Google mennyire sorolja előre az oldalt (nem csak a gyorsaságtól függ, de attól is)
 – Az odalátogató megvárja-e, hogy betöltsön az oldal és elolvashassa a tartalmat, vagy inkább máshol szeretne megőszülni.

Hogyan tudjuk mérni az oldal gyorsaságát?

A gyorsaság mérésére használhatjuk pl. a Google PageSpeed Insights-os, melynek WordPresses honlap esetében telepített plugin verziója is van. 

Lefuttatva a teszten adott honlap adott aloldalát két eredményt* láthatunk:

 – Az első, amit először mutat, az a mobilos verzió pontszáma
 – Átkattintva pedig láthatjuk az asztali gépen betöltött weboldal pontszámát is

*Ezek az eredmények nincsenek kőbe vésve, tehát két perccel később simán lehet hogy néhány ponttal jobbat vagy rosszabbat kapunk. Drasztikus változás viszont magától valószínűleg nem fog bekövetkezni.

Itt van pl a saját weboldalam tesztjének az eredménye:

Mobilos eredmény

weboldal gyorsaság

Asztali eredmény

weboldal gyorsaság

Mi számít jó eredménynek?

Az előbb bemutatott 90 fölötti eredmény mobilon és asztali gépen is, egy nagyon szép és jó eredménynek számít. Azonban ez a kevésbé gyakori. Általában míg weboldalon viszonylag “könnyű” 90 fölötti eredményt elérni, addig mobilon rengeteg izzadság és szenvedés árán kaphatjuk csak ezt a pontszámot, a 100 pedig csak egy távoli álom, amelyet nagyjából lehetetlen elérni.

Miért van ez? Valószínűleg azért, mert a mobilok általában lassabbak mint a számítógépek.

Tehát azt kell mondjam, hogy sokkal gyakoribb, hogy a mobilos verzió gyorsaságára 60-70 körüli pontot kapunk, az asztalira pedig 80-90 körülit. Ez egy teljesen korrekt eredmény, ami a weboldalak többségénél elegendő is szokott lenni. Ha valakinek ez nem elegendő, úgy sajnos a tartalmon muszáj lesz változtatni, ugyanis fix tartalom esetén van az a pont, mikor nekünk informatikusoknak meg van kötve a kezünk, és bármit teszünk, nem lesz gyorsabb az oldal.  Na de mik is ezek a tartalmak? 

Ami biztosan lassítja az oldalad

 – PNG fájlok.
A PNG fájlok tömörítése igen csekély, ezáltal sokkal nagyobb méreten tároljuk őket. Ez azt jelenti, hogy amikor megnyitod az oldalt, akkor is egy nagyobb fájlt fog kelleni letölteni, ami nyilvánvalóan lassabb. Amennyiben olyan tartalmad van, ahol a képnek bizonyos részeken nincsen háttere, úgy kénytelen vagy png-ben tárolni, de ha ez nem áll fenn, érdemes lehet jpeg-re vagy webp-re átkonvertálni. 

 – Túl nagy képfájlok
A képeknél nem csak a kiterjesztés/tömörítés fontos, de maga a méret is. Amennyire lehet, érdemes lekicsinyíteni a méretét. Jó hír, hogy bár sok plusz munkát jelenthetaz össze kép utólagos kicsinyítése, a tárhelyedet sem telíted be feleslegesen a túlméretezett képekkel.

 – ReCaptcha
Az a szomorú hírem, hogy ha kapcsolatformot szeretnél, és azt valamilyen ReCaptcha-val védeni a spamelés ellen, sajnos rettenetesen le fogja lassítani a weboldal mobilos verzióját. 
Amennyiben egy egyoldalas bemutatkozó oldalt szeretnél csak, mert…
… erre van csak költésg kereted
… így passzolna szerinted a design a mai modern nézetekhez
… szimplán nem szeretnél aloldalakat,
akkor két lehetőséged van:

1) elfogadod, hogy mobilon kevésbé lesz gyors az oldalad
2) lemondasz a kapcsolatform-ról

Amennyiben nem egyoldalas honlapod lesz, úgy nagyon egyszerű a megoldás: A kapcsolatformot érdemes átvinni egy aloldalba, így a főoldalt és annak Google megjelenését nem korlátozza. 

El se képzelnénk mennyire drasztikusan lassítani tudja a mobilos eredményt, így mutatok egy példát.

Mobilos eredmény

weboldal gyorsaság

Asztali eredmény

weboldal gyorsaság

Hihetetlen mekkora a különbség, ugye? 

– Google Maps
A Másik, ami a ReCaptcha-hoz hasonlan le tudja lassítani a honlapot, az a Google Maps. 
Ez azért van egyébként, mert mindkettő egy külső hivatkozás Google-ös javascript fájlokra, így ezeknek a késleltetését nem tudjuk beállítani, mert nem a saját szerverünkön találhatóak. 

Jó tanács ha weboldal készíttetés előtt állsz

Mindenképpen konzultálj a saját informatikusoddal, hogy el fogja-e tudni érni az általad kívánt sebességet.
Vannak akik nagyon szép design-t tudnak elérni a honlapokon, de annak felgyorsításához sajnos semmit nem értenek. Egy weboldalnak pedig nem elég szépnek lennie, hanem ügyfeleket is kell hoznia, ugye? Amihez valamekkora szintű gyorsaság elengedhetetlen..